Derfor skal du sætte pris på Perler
Perler er smukke, utrolig feminine, tidløse – og så går de aldrig af mode. Perler kan bruges af kvinder i alle aldre, og uanset om du er til perlekæder, ørestikker, armbånd eller ringe, så er mulighederne uendelige idag. Du kan få perler i alle størrelser, former, og ikke mindst kvaliteter.
Med hvad er perler egentligt? Og hvilke slags perler findes der? At producere perler er faktisk en langvarig og kompliceret proces, og du bør uden tvivl sætte pris på dine perler.
Perletyper
Der findes tre overordnede perle-kategorier, som fortæller, hvordan perlen er skabt:
Naturperler: Perler som dannes spontant, uden menneskers indgreb
Kulturperler: Perler som dannes via indgreb fra mennesker
Imitationer: Kunstigt frembragte efterligninger af perler
Under Naturperler og Kulturperler findes der desuden forskellige arter af, og begreber om perler, alt efter om perlerne er skabt i saltvand eller ferskvand:
Naturperler:
– Dyrket i saltvand: Perler eller Orientalske Perler
– Dyrket i ferskvand: Ferskvandsperler eller Flodperler
Kulturperler:
Dyrket i saltvand:
Kulturperler
– Keshi Kulturperler
South Sea
South Sea Kulturperler
Tahiti South Sea Kulturperler
South Sea Keshi Kulturperler
Mabe Kulturblisterperler
Dyrket i ferskvand:
Ferskvandskulturperler
Perledannelse ved Naturperler
Perler udvikles i perlemuslinger og i sjældne tilfælde de snegle, som kan udskille perlemor. Perledannelse finder sted, når et lille fremmedlegeme irriterer muslingens perlemorproducerende væv, som også kaldes kappen. Muslingen forsøger at bekæmpe irritationen ved at omslutte fremmedlegemet med væv fra kappen. Derved dannes en lille zone som kaldes en “perlesæk”. Indeni perlesækken, der kan udskille perlemor, omsluttes fremmedelegemet med tynde lag af perlemor, som med tiden bliver til det, som vi kender som en perle.
Selvom at perlen omsluttes af mange perlemorslag, er det faktisk kun få af Naturperlerne, som er helt kuglerunde. Naturperler kan forekomme i flere faconer, som alle har en egen betegnelse:
- Runde perler (rund)
- Butonperler (oval)
- Dråbeperler (dråbeformet)
- Barokperler (meget varierende form)
- Monsterperler (meget varierende form og store)
- Blisterperler (halvrund)
Perledannelse ved Saltvandskulturperler
Kulturperler skabes af samme materiale som Naturperler, men ved hjælp af menneskers indgreb. Saltvandskulturperler dyrkes ved at mennesket omvikler en lille kugle af muslingeskal med et stykke kappevæv fra én musling og implanterer det hele i en anden musling. Den runde kugle af muslingeskal hjælper til at sikre genereringen en kuglerund perle.
Perlerne kommer i forskellige farver og med forskellige orienter og muslingen skal være omkring 3 år gammel. Muslingen danner i gennemsnit 3-4 lag perlemor om dagen og hvis en kulturperle dyrkes i 2 til 3 år har den således flere tusinde lag, og alt efter den ønskede størrelse tager det altså en del år, før man kan høste en perle.
Når man skaber Saltvandskulturperler kan det ske ved hjælp af forskellige muslinger – fælles for dem alle er dog, at der kun kan kreeres én perle ad gangen.
Perledannelse ved Ferskvandskulturperler
Anderledes forholder det sig ved Ferskvandskulturperler. Muslingerne som anvendes til at kreere Ferskvandskulturperler kan nemlig implanteret med op til 40 små stykker kappevæv fra en anden musling af samme art. Ferskvandskulturperler der dyrkes på denne måde indeholder altså ikke en implanteret kerne. Ferskvandskulturperlerne kan blive op til 10 mm i diameter og kan høstes efter 3-8 år alt efter hvor stor man ønsker perlen.
Vedligeholdelse af perler
Perler er altså skrøbelige skabninger, og for at vedligeholde dine perler bør du undgå at spraye kemikalier såsom parfume, hårlak osv. på perlerne. Hårlak er faktisk direkte ødelæggende, da perlen vil suge lakken til sig. Opbevar perlerne adskilt fra dine andre smykker og undgå større varme- og kuldepåvirkninger, hvilket kan få dine perler til at afskalle.
Tør jævnligt perlerne af med en let fugtet og blød klud og husk at få perlekæden trukket om en gang årligt, så du er sikker på, at snoren ikke er slidt samt at perlerne sidder flot.
Du kan se hvordan perlekæder omtrækkes på vores video her.